Otsikko ei tällä kertaa viittaa todelliseen kyläläiseen, vaan lähinnä siihen, millaiseen ympäristöön haukijärveläiset tulivat Tampereelle muuttaessaan. Olen nimittäin selannut SSHY:n sivuilta Tampereen vuoden 1919 väestöluetteloita lähinnä sukulaisia etsien, mutta myös kyläläisiä silmällä pitäen. Talojen omistajat tai heidän edustajansa pitivät kirjaa talonsa asukkaista, olivatpa nämä sitten kirjoilla Tampereella tai jossakin muualla. Useimmat asuivat vuokralla, muutamat omistivat talonsa ja joitakin asunto-osakeyhtiöitäkin oli jo olemassa. Ammatit ovat sadassa vuodessa muuttuneet paljon. Jouduin etsimään Googlesta, mitä ketlaaja teki työkseen. Eikä otsikossa mainitun apuihmisen toimenkuvakaan oikein kirkastunut, kun palvelijat olivat kuitenkin erikseen. Seuraavassa luettelomaisesti havaintoja kaupunkiin muuttaneista kyläläisistä.
Maria Josefiina Tonttila asui osoitteessa Juhannuskylä 125. Hän oli leski, kuten niin monet hänen ikäisensä naiset edellisen vuoden sodan jälkeen. Hän oli töissä pellavatehtaassa, mahdollisesti myöhemmässä Tampellassa.
Edvard Urho ja Silja Lindholmin koti oli Itäiselläpuistokadulla numerossa 11. Edvard työskenteli Klingendahlin tehtaalla. Siljan veli Taavetti Mäkinen vaimonsa Ilman kanssa asui Puuvillatehtaankatu 6:ssa. Heidän luokseen on merkitty myös kolmas sisaruksista, Vilho Linnusmäki. Taavetti oli ammatiltaan työmies, Vilho monttöörioppilas.
Vihtori Ihantola oli kuski ja asui perheineen Rautatienkadulla numerossa 21. Talo oli kaupungin omistuksessa. Tytär Katri työskenteli kauppa-apulaisena.
Kalle Alfred ja Karoliina Mäkinen omistivat talon Soukkakatu 1:ssä. He asuivat siinä perheineen, ja talossa oli myös useita vuokralaisia.
Matti ja Fanny Ollila asuivat perheineen Tunturinristinkadun numerossa 6. Matti oli ulkotyömies rautateillä.
Karl Fredrik ja Aina Peltonen asuivat omistamassaan talossa osoitteessa Kuninkaankatu 41. Perheeseen kuuluivat myös tytär Helvi sekä neljä lasta Ainan aiemmasta avioliitosta.
Anna Maria ja Tilda Karoliina Antila olivat tehdastöissä. Anna työskenteli Pyynikin trikootehtaalla, Tilda Liljeroosin kehruutehtaalla. He asuivat ilmeisesti alivuokralaisina Läntinenkatu 40:ssä. Talossa oli paljon asuntoja ja asukkaita.
Väestöluettelot on kirjattu valmiille lomakkeille, mikä helpottaa niiden käyttöä. Syntymäajat on merkitty päivän tarkkuudella. Toki kirjoitusasuissa on horjuvuutta ja syntymäajoissa virheitä, mutta uskoakseni edellä mainitut todella olivat lähtöisin Haukijärveltä. Luetteloiden tutkiminen on vielä hiukan kesken. Voi olla, että palaan niihin vielä myöhemmin lyhyesti.
Sivusto päivittyy seuraavan kerran kahden viikon kuluttua.