Hämeenkyrön Telefooniosakeyhtiö perustettiin vuonna 1895. Silti puhelin oli vielä 1950-luvulla harvinaisuus. Linja Pakkaselle mainitaan Hämeenkyrön Sanomissa 1926, todennäköisesti se on ollut olemassa jo 10 vuotta aiemmin. Arvo Laineen kauppaan oli puhelinlinja Vanajasta. Sillanpäähänkin oli puhelinlinja ja sieltä sitä jatkettiin sodan jälkeen perustettuun Rekosen kauppaan. Myös Virkillä oli puhelin.

Tuolloin ei vielä tunnettu kaapeleita, vaan jokainen puhelin vaati oman johtonsa. Niinpä samassa linjassa olleiden Sillanpään ja Rekosen kaupan puhelut erotettiin soittojen määrällä. Myöhemmin kauppa sai oman linjansa. Lastenkodin kanssa samassa linjassa oli Nikolai Mäkelän talo. Kummallakin oli numero 18, Mäkelään oli kaksi soittoa. Ulkopuolisia puhelimenkäyttäjiä näyttää lastenkodilla käyneen liikaa, koska käyttö heiltä kiellettiin lehti-ilmoituksella 1931, paitsi erittäin tärkeissä tapauksissa. Myös Frans Mustasilta omisti puhelimen 1930-luvulla.

puhelinkartta

Osa vuonna 1895 piirretystä Kulkulaitostoimikunnan puhelinlinjakartasta välillä Tampere - Hämeenkyrö - Haukijärvi. Karttaa säilytetään Kansallisarkistossa. Puhelinlinja on merkitty katkoviivalla. Linja Haukijärvelle lienee kuitenkin valmistunut vähän myöhemmin.

Lisätietoja